Építőipar

Az Il Bacio di Stile beállványozva.

A legáltalánosabban használt állványzatok az építőipar sajátosságának tekinthető homlokzati állványok. Nagyobb városokban lépten-nyomon találkozhatunk velük. Mivel kifejezetten arra lettek tervezve, hogy épületek homlokzatait állványozhassák be velük, a leggyorsabban szerelhetők és a leggazdaságosabbak szokványos homlokzatok állványozása esetén.

Nincs olyan állvány gyártó, akinek ne lenne kifejezetten erre a területre kifejlesztett rendszere. Cégünk eddig mindenfajta homlokzati állvánnyal dolgozott már és tapasztalataink azt mutatták, igazán jól működő, biztonságos és minden szükséges engedéllyel rendelkező rendszer nem sok létezik.

Mindig elsődleges szempontnak tartottuk, hogy megrendelőink a lehető legbiztonságosabb, legmagasabb színvonalú állványzatokat használhassák. Ennek megfelelően mára főként Layher rendszerekkel szolgáljuk ki ügyfeleinket, homlokzati állványok esetében a kifejezetten erre a területre kifejlesztett Layher Blitz állványrendszerrel.

Mivel a homlokzati állványokat szinte mindenki ismeri valamilyen szinten, így ezzel a területtel foglalkoznánk most a legkevesebbet.

Amerikai Nagykövetség, erkély felett 12 m-es áthidalás rácsos tartóval, az erkélylemez tehermentesítése miatt.

 

Homlokzati rendszerre épített moduláris állvány, a tető feletti bonyolult geometria követéséhez.

Bizonyos gyártók más rendszereikkel összeépíthetővé tették ezeket az állványokat és így már megjelentek olyan szerkezetek, melyekkel nem találkozott még mindenki.

Előfordulnak helyzetek, melyeknél igény lehet hogy egy könnyebb rendszert építsünk egy robosztusabb rendszerre, például ha az önsúly olyan mértékben megnövekedne, hogy az állvány alsóbb szintjeinek oszlopai túlterhelődjenek.

Máskor épp fordítva hozza a sors és egy olcsóbb, gazdaságosabb rendszerre kell ráépítenünk egy variálhatóbb, rugalmasabb kiosztású rendszert. Itt természetesen a rendelkezésre álló keretösszeg lehet a motiváló tényező. Példaként szolgál a képen is látható Óbudai Gázgyár Víztornya, ahol a rendkívül alacsony költségvetés miatt az alsó megközelítőleg 30 m homlokzati rendszerből lett összeszerelve, a felső nagyjából 20 m pedig moduláris rendszerből.

Bizonyos rendszerek csak úgy alkalmazhatók, ha valamilyen tartóállvány szolgál indulószerkezetként számára. Ilyenek például az ideiglenes tetők, esetleg a térelhatároló falkazetták. Ha egy épület időjárástól való védelme, vagy a bontáskor kiszálló káros anyagok elzárása a cél, ezek a szerkezetek nyerő választások lehetnek.

Egy másik hatalmas területe az állványozásnak az ipari létesítményekben készített térállvány.

Ezek általában a moduláris rendszerek, mely rendszerekkel már jóval kevesebb gyártó rendelkezik, viszont annál szélesebb körben alkalmazhatók.

Könnyedén összeállítható egy közlekedő híd a munkagödör széle és az épület között. Használhatók alá-, vagy megtámasztásra. Nagy fesztávolságú áthidalások készítésére és még sok egyéb megoldásra, melyeknek fantáziánk és pénztárcánk szab csak határt.

Ideiglenes alátámasztó szerkezeteket is meg lehet építeni állványzatokból, melyekre a legalkalmasabbak szintén a moduláris rendszerek.

Eddig az ilyen alátámasztásokat szinte kivétel nélkül idomacélokból, vagy fából készítették, melyeket helyszínen vágtak méretre. Idomacélok esetében ritkán szegecseléssel, csavarozással, leggyakrabban hegesztéssel, faszerkezeteknél régebben akár csapolással, ácskötésekkel, mostanában csavarozással, szegeléssel állítanak össze alátámasztásokat.

Az egyes elemek mozgatása nagy keresztmetszetük miatt megterhelő és veszélyes, olykor csak csigák, emelő-berendezések használatával lehetséges. Előfordulhatnak akkora terhek, melyeknél fa szóba sem jöhet

Meglévő szerkezetek alátámasztásánál elmozdulással kalkulálni kell. Miután nincs rájuk szükség ritkán építhetők be újra, ezért bekerülési költségük összességében rövidtávon hatalmas. Csak abban az esetben jelenthetnek kedvezőbb megoldást, ha hosszabb időre (évekig) van rájuk szükség.

Állványelemek esetében a rendszerelemek megfelelő variálásával bárhol könnyedén beépíthetők, biztonságosan. Elmozdulással nem kell számolni, mivel menetes elemeikkel befeszíthetők. Szállításuk, mozgatásuk, össze- és szétszerelésük gyors és egyszerű, kézi erővel sem megterhelő.

Az építkezéseken gyakran szükség van lépcsős feljáróra, mely biztonságos formában tesz lehetővé ideiglenes feljárási lehetőséget a dolgozók számára, akár kisgépekkel, szerszámokkal, anyagokkal együtt. Állványzatok mellé építve a homlokzatokon dolgozók munkájának megzavarása nélkül garantálják a balesetmentes közlekedést.

Természetesen lehetetlen minden alkalmazási területet felsorolni, még egy olyan iparágon belül is, mint az építőipar. Sok hasznos lehetőség a Hétköznapi megoldások menüpontban is megtalálható, mely nem kifejezetten az építőipar sajátja. Természetesen az építőipar sajátosságai is adaptálhatók hétköznapi problémák orvoslására!